ex aequo


ex aequo 1.0

(Latijn) gelijk; gelijk in rangorde; op een gelijke plaats; op dezelfde plaats; op gelijke hoogte

Algemene voorbeelden


Hij herinnerde zich nog maar al te goed de opzienbarende resultaten van een enquête uit de jaren '50, waarbij geïnformeerd werd naar het maatschappelijk aanzien van bepaalde beroepsgroepen. Zoals te verwachten viel scoorde de medische stand het hoogst. Daarna kwamen verschillende takken van wetenschap en geheel onderaan het lijstje prijkten ex aequo kellners en journalisten.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

Met een kleine ceremonie is de Keck 2 telescoop in gebruik genomen, ex aequo de grootste ter wereld.

De Standaard,

Wie heeft er aardigheid in een wielerwedstrijd waarin alle renners ex aequo over de finish komen?

43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

Er werd enkel gevraagd naar drie positieve keuzen, die volgens voorkeur gerangschikt moesten worden. Voor de eerste keuze noteren we in de tabel 3 punten, de tweede krijgt 2 punten en de derde 1 punt. Deze weging van de rangorde der keuzen is enigszins willekeurig. Er kan uiteraard niet uit geconcludeerd worden dat een eerste keuze 3x belangrijker zou zijn dan een derde. Het gaat enkel om het bepalen van een rangorde, zodat het onderscheid kan gemaakt worden tussen personen met een ex aequo aantal keuzen.

http://docent.hogent.be/~dh673/psych-socia.doc

Bij staking van stemmen (ex aequo) beslist de voorzitter.

http://www.ha.be/studenteninfo/index.cfm?section_id=81,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

  • ex aequo met iemand of iets

Wauters stond 45ste, ex aequo met vier andere ruiters.

De Standaard,

In Cannes kreeg bovendien de Taiwanees Hou Hsiao-hsien een juryprijs (ex aequo met de Engelse produktie Raining Stones van Ken Loach) voor The Puppet Master (Hsimeng rensheng).

NRC,

Duidelijk, Freddy leert snel. En klimt snel. Na de eerste dag vierde, ex aequo met Colin McRae, ex-wereldkampioen. Op ruim twee minuten van leider Carlos Sainz.

De Standaard,

Miguel Declercq (die als piepjong en veelbelovend dichter vorig jaar de Poëzieprijs van het Masereelfonds kreeg, ex aequo met Bart Janssen).

De Standaard,

Grégoire de Mévius reed ex aequo met Markku Alen op de laagste trede van het podium, maar omdat hij de betere tijd neerzette in de allereerste kp, kreeg onze landgenoot het alleenrecht op de derde plaats.

De Standaard,

  • ex aequo op de eerste plaats
  • ex aequo op de tweede plaats
  • ex aequo op de derde plaats
  • ex aequo op x seconde

Nummer één Danie, de enige van de vier bij wie ze letterlijk had geslapen en die een goed bed had al roken zijn lakens muf; nummer twee Ortwin die haar toen ze binnenkwam een kus had gegeven en bij haar zou zijn komen zitten als ze hem niet met een lieve glimlach had gevraagd om haar alleen te laten; ex aequo op de derde plaats Roland en Simon die allebei een bierbuik hadden en de quasi onvermijdelijke bijhorende kleine lul.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

De 24-jarige Warwara Zelenskaja zette de favorieten een ferme hak. Met een tijd van 1'24''98 verwees ze de Zwitserse Heidi Zurbriggen en de Oostenrijkse Renate Götschel, ex aequo op 9/100ste seconde, naar de ereplaatsen.

De Standaard,

De vakjury bestaande uit bekende Nederlanders gaven Mario een puntenaantal waarmee hij ex aequo op de tweede plaats kwam.

Meppeler Courant,

in een voorzetselgroep


  • bij ex aequo
  • in geval van ex aequo

Frans Peeters en Philippe Dupont nemen deel aan zowel de trap als de dubbele trap [...]. De trap wordt over twee dagen geschoten. Vandaag 75 schotels, morgen 50. Plus de finale, voor de beste zes, en, bij ex aequo, shoot-off.

De Standaard,

In geval van ex aequo, wordt de jongste kandidaat als laureaat voorgesteld.

http://www.gbs-vbs.org/gs2/gs0203/gs0203-07.htm,

Bij ex aequo in de finale volgt er een shoot-off.

De Standaard,

met werkwoord


  • ex aequo aan de leiding staan

Bij de eerste regroup stonden Verreydt, de Mévius en Snijers ex aequo aan de leiding.

De Standaard,

  • iets ex aequo bespreken

Ik geloof dat de situatie de eerste vijftig jaar zo zal blijven: er zullen dikke handboeken blijven verschijnen waarin auteurs als Lukács of Lotman volstrekt serieus zullen worden genomen [...], boeken waarin marxisme, psychoanalyse, dieptepsychologie, fenomenologie, transformationalisme, semiotiek ex aequo besproken en met dodelijke ernst op de literatuur zullen worden 'toegepast' - plus uiteraard die stromingen die over vijftig jaar in de mode zullen zijn.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

  • ex aequo eerste eindigen
  • ex aequo tweede eindigen
  • ex aequo derde eindigen
  • ex aequo eindigen met iemand

Tweede zijn, dat overkwam een andere sportschrijver, Frans Van Besien. En wel op een ongelukkige manier: hij schreef 30 graden Celsius niet voluit en dat werd hem aangerekend. Daardoor eindigde hij met drie fouten ex aequo met een Nederlandse deelneemster, E. Anema-Boer.

De Standaard,

En net zoals vorig jaar stond Ludo Philippaerts op de voorste rij toen hij eveneens een cheque van honderdduizend frank kreeg overhandigd, want bij het optellen van alle punten, had de ruiter uit Meeuwen-Gruitrode drie eenheden meer dan Eric Wauters en Stanny Van Paesschen, die ex aequo tweede eindigden.

De Standaard,

( Met betrekking tot een prijs.)
  • ex aequo gaan naar

De Dommelsch Theaterprijs van vijftigduizend gulden, toegekend door een erejury ter afsluiting van het Theaterfestival, ging ex aequo naar de voorstellingen Overgewicht, onbelangrijk, Vormeloos van Werner Schwab en naar Friedrichswald, beide geregisseerd door Theu Boermans.

NRC,

De prijs ging ex aequo ook naar Before the rain van de Newyorks-Macedonische regisseur Milcho Manchevski, maar de suggestie dat de jury om andere redenen dan artistieke niet aan deze politiek geladen film voorbij heeft willen gaan, wimpelt Tsai weg.

NRC,

Bij uitzondering ging de Oscar voor de beste korte speelfilm ex aequo naar Trevor en de Schotse produktie Franz Kafka's It's a Wonderful Life.

NRC,

  • iemand ex aequo noemen

Robbert Dijkgraaf en Tom Koornwinder van het Korteweg de Vries Instituut voor Wiskunde van de Universiteit van Amsterdam wil ik ex aequo noemen. Zij hebben zowel mijn komst van Cambridge naar Amsterdam mogelijk gemaakt, overigens ondersteund door een Fellowship van de KNAW, als mijn huidige benoeming geïnitieerd.

http://www.math.leidenuniv.nl/~naw/serie5/deel03/mrt2002/pdf/landsman.pdf,

  • ex aequo plaatsen
  • ex aequo rangschikken

Wanneer meerdere duiven van dezelfde liefhebber ex aequo worden gerangschikt schuiven de volgende in aanmerking komende duiven een plaats op (bijv. 1-1-6 wordt 1-2-6).

http://www.deduif.be/gouden_duif.htm

'Ik heb nog niet begrepen,' zei De Roode, voorzichtig formulerend, 'of de kandidaten die nu op de voordracht staan daar ex aequo zijn geplaatst of in volgorde van voorkeur.'

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

( Met betrekking tot een prijs.)
  • ex aequo toekennen (aan)
  • ex aequo toewijzen (aan)

De Gouden Leeuw van het laatste festival van Venetië werd ex aequo toegekend aan de opmerkelijke Taiwanese film Vive l'amour van Tsai Ming-liang (binnenkort op het Rotterdamse festival te zien) en - verrassend - aan het zeer middelmatige Before the Rain, de eerste speelfilm van de Macedoniër Milcho Manchevski.

NRC,

De 17-koppige jury was zó verdeeld dat zij een ontwerp van drie jonge Oostberlijnse architecten én een ontwerp van een duo uit West-Berlijn ex aequo de eerste prijs toewees.

NRC,

Voor het eerst sinds 1982 werd de Gouden Palm ex aequo toegekend aan twee films, Jane Campions The Piano en Chen Kaiges Farewell to My Concubine, die elkaar inderdaad weinig ontlopen in kwaliteit.

NRC,

( Met betrekking tot een prijs.)
  • ex aequo winnen

De auteurs Durlacher en Matsier dachten dat ze de prijs ex aequo hadden gewonnen.

NRC,

ex aequo 1.1

in uitslagen van wedstrijden

Algemene voorbeelden


Bij de heren (16 jaar en ouder) won Henk de Boer uit Blokzijl in 1 uur 39 minuten en 10 sec; 2. Joop Visser (Vollenhove) 1.44,18; 3 ex aequo Jan Bergkamp en Jan Grendelman, hand in hand over de finish in 1.49,51.

Meppeler Courant,

Grote Prijs, voorlaatste kwalificatie van de Volvo Worldcup: barema A na barrage: 1. Ludger Beerbaum (Dui) Rush On 0-35.44; 2. Ludo Philippaerts (Bel) Trudo King Darco 0-35.56; 3. John Whitaker (GB) Welham 8-35.04 na barrage; 4. (ex aequo) Edouard Couperie (Fra) Soutache d'Aure 4 strafpunten in eerste omloop [...].

De Standaard,

Uitslag GP Helsinki, tweede kwalificatie voor de Volvo Worldcup: 1. Piet Raymaekers (Ned) Jewel's Emerald 0-36.03; 2. Carry Huis in't Veld (Ned) Tio Pepe Hay Guy 0-41.29; 3. Carsten-Otto Nagel (Dui) Windy 4-36.36; 4. Daniël Etter (Zwi) Wandonga 4-38.30; 5. Beat Mändli (Zwi) Don Ramiro 8-37.08; 6. Denise Cojuangco (Fil) Chouman 0,25; 7. Stanny Van Paesschen (Bel) Mulga Bill en veertien anderen ex aequo met 4 strafpunten in eerste ronde.

De Standaard,

ex aequo 2.0

gelijke plaats; gelijke stand; toestand, situatie waarin men een gelijke stand bereikt met iemand anders

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ex aequo…

is een toestand

  • [Toestand algemeen] is een toestand van een gelijke stand in een rangorde

    Algemene voorbeelden


    Het was niet eenvoudig om de opvolger van Tennispark van Vliet (2010) en Daan Huisman (2011) te kiezen, en uiteindelijk kwam de commissie uit op een ex aequo.

    https://schiedam.d66.nl/2012/02/13/ex_aequo_voor_d66_valentijnsprijs_2012/,

    Het klassement zal opgesteld worden volgens het reglement van kracht voor Klasse 2 of 3 proeven, afzonderlijk voor Senior – Junior Jonge ruiters. Ex aequo's zijn uitgesloten.

    http://www.equibel.be/ned/

    Yes. Na weken van ex aequo's en verliezen met één puntje, eindelijk weer winners!

    https://twitter.com/maaikevanliefde/status/450757581179744257,

    Stap 1: An snijdt de taart in drie volgens haar gelijke stukken. 2: Bob snijdt van het stuk dat hij het grootst vindt, een puntje af, tot het volgens hem precies even groot is als het op één na grootste stuk. 3: Chris mag als eerste een stuk kiezen. Dat garandeert dat Chris al zeker van mening is het grootste stuk te hebben. 4: Nu mag Bob kiezen, maar als het stuk waar hij in stap 2 een puntje afsneed nog op tafel ligt, is hij verplicht dat stuk te nemen. Bob heeft nu ook zeker de indruk het grootste stuk te hebben, want in stap 2 schiep hij in zijn ogen een ex aequo voor de eerste plaats en minstens een van die twee stukken ligt er nog.

    De Standaard,

    Vanaf nu kunt in ronde drie van de top2005 10 nummers kiezen die u de beste vindt uit de lijst. Normaal waren het er maar 100 die zouden overblijven, maar er waren achteraan veel ex aequo's en wie laat ge dan door en wie nie hè… We gaan dus stemmen op 105 liedjes.

    http://ttkherckenrode.be/nieuws/ronde-3-lijst-van-105-wegens-ex-aequos,

    De veranderingen in het weer waren bovennatuurlijk: regen en wind werden frequent verdrongen door zwoele, warme zomerlucht, en omgekeerd. Het zag ernaar uit dat het bij een ex aequo zou blijven. Maar vanaf de heuveltop was de situatie niet echt duidelijk.

    De Openbaring, Tom De Cock,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • bij een ex aequo

    De in te vullen schiftingsvraag dient als middel om bij een ex aequo een correcte winnaar te selecteren, op basis van het meest correcte antwoord op deze schiftingsvraag.

    http://www.carmasters.be/DisplayLibraryPage.aspx?pageName=condition_terms_promotion

    • eindigen in een ex aequo

    Ook de Médicis-prijs voor buitenlandse werken eindigde in een ex aequo.

    De Standaard,